نشانههای وبا را بشناسیم
سبزیجـات و میوهجـات شسـته نشـده، یخـی که از آب آلوده تهیـه شده و شـنا کردن در آب آلـوده میتواند شخص را آلوده کند.
وبا افزون بر سرعت بالای ابتلا، سرایت و مرگ و میر، دارای جنبههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیز هست.
در دو تا پنج درصد بیماران اسهال شدید ایجاد میکند که شبیه آب برنج بوده و بیبوست یا گاهی بوی ماهی میدهد.
در بیماران مبتلا به وبا، اسهال آبکی با دفعات اجابت مزاج زیاد میتواند به کمبود آب و املاح بدن منجر شود و در صورتی که آب و املاح از دست رفته بسرعت جبران نشود، موجب مرگ بیمار خواهد شد. استفاده از آب و غذای آلوده، مهمترین راه ابتلا به این بیماری است.
تعدادی از مبتلایان علامتی ندارند و تنها عامل بیماریزا را با خود انتقال میدهند. به این افراد حاملین سالم گفته میشود. حاملین سالم تا هشت روز قادر به پخش عامل بیماریزا هستند.
البسه آلوده در محیط مرطوب چند روز تا چند هفته، مخازن آب تا دو هفته و آب دریا تا چهار روز عامل وبا را با خود حمل کرده و منتشر میکند. افرادی که مبتلا شده و جان سالم به در میبرند تا یک ماه قادر به انتقال عامل بیماریزا به دیگران هستند.
مراقبت از افرادی که از نظر خوردن و آشامیدن با بیمار در تماس بودهاند تا پنج روز بعد از تماس، توصیه میشود.
به منظور تشخیص وبا، باید از مدفوع بیمار نمونهگیری کرد و آن را برای شناسایی عامل میکروبی به آزمایشگاه داد.
برخورد با بیمار مشکوک به وبا
در شرایط عادی، بیشتر بیماران را میتوان به طور سرپایی با مایع درمانی خوراکی و آنتیبیوتیک مناسب درمان کرد. در شرایط همهگیری، بهتر است بیماران در شرایط بستری تحت مراقبت قرار گیرند.
گاهی آنقدر بدن بیمار، آب از دست داده که نمیتوان با مایعات خوراکی کمبود را جبران کرد و به جایگزینی مایعات با محلولهای تزریقی (سرمدرمانی) نیاز دارد.
راههای پیشگیری: برای جلوگیری از انتشار بیماری بهترین اقدام، انسداد راههای انتشار و استفاده از روشهایی است که عامل بیماری را منهدم کند.
* استفاده از غذای پخته و کاملا داغ شده در کنار شستوشوی مناسب ظروف و لوازم مورد استفاده برای کنترل بیماری ضروری است.
* دفع بهداشتی فضولات انسانی: استفاده از توالتهای بهداشتی و ضدعفونی توالت با استفاده از شیرآهک 20 درصد و ضدعفونی محلهای آلوده شده ضروری است.
* دستهایتان را با آب و صابون بعد از اجابت مزاج بشویید.
* جوشاندن آبی که تصفیه نشده به مدت یک دقیقه یا اضافه کردن ترکیبات کلر به آب توصیه میشود. هنگام مسافرت حتیالامکان از بطریهای آب پلمب شده و استاندارد استفاده کنید.
* ابتدا میوه و سبزیجات را شستوشو دهید تا مواد زائد و گل و لای آن حذف شود. در داخل یک ظرف پنج لیتر آب و 15 قطره مایع ظرفشویی ریخته و کاملا حل نمایید. مدت پنج دقیقه میوه و سبزی را در محلول به دست آمده نگهداری کنید و سپس آنها را با آب تمیز بشویید.