.:: مراقب پلک چشمان خود باشید ::.
سطح چشم مهم ترین قسمت بدن در تماس با جهان خارج می باشد، زیرا عملکرد و ساختار طبیعی چشم باعث تنظیم کل بدن در محافظت از محیط خارج می گردد. پلک و مژه ها جلوی ذرات خارجی کوچک را گرفته و مانع ورود آن ها به چشم می شوند. خود پلک زدن باعث تقویت پمپ اشکی می گردد تا اشک با شستشوی اجسام خارجی، آن ها را از چشم خارج کند و پوست پلک نازک ترین پوست بدن می باشد.
مژه ها تنها موهای پلک هستند که در پلک بالا دو برابر پلک پایین می باشند. مژه ها هر 3 تا 5 ماه یک بار جایگزین می شوند. اگر یک مژه را بکنید، دو ماه طول می کشد تا در بیاید و اگر با قیچی کوتاه کنید، بعد از دو هفته بلند می شود. لبه پلک در قسمت جلو شامل مژه ها و در قسمت عقب شامل غدد چربی خاصی می باشد که ترشحات این غدد در ساختار اشک بسیار مهم است. عدم عملکرد درست این غدد و غدد دیگر عرق و چربی کنار مژه ها باعث بروز علائمی مثل خشکی چشم، خارش و سوزش و احساس وجود جسم خارجی می گردد.
آن چه تحت عنوان بهداشت پلک مطرح می شود در واقع کمک به عملکرد صحیح این غدد پلکی می باشد که برای بهداشت پلک می توان کارهای زیر را انجام داد :
1- یک دستمال صورت را در آب گرم فرو برده و آب اضافی آن را بگیرید. مدت 5 تا 10 دقیقه روی پلک ها قرار دهید و به آهستگی فشار دهید تا پوست پلک نرم شده و پوسته های چسبیده به پلک جدا شوند.
2- پلک ها را ماساژ دهید و به آرامی با حرکت چرخشی، انگشت کوچک دستتان را روی پلک ها حرکت دهید تا ترشحات اضافی از غدد پلک تان خارج شود.
3- پلک هایتان را با گوش پاک کن، پاک کنید. بهتر است گوش پاک کن را با شامپو بچه رقیق شده (حدود 3 تا 4 قطره شامپو بچه در نصف فنجان آب گرم) خیس کرده، آب اضافی آن را بگیرید و بعد پلک هایتان را بشویید و سپس با پارچه اثرات شامپو را پاک کنید.
اگر روی لبه پلکتان شوره و پوسته وجود دارد، یا مرتبا احساس سوزش و خارش چشم دارید، باید این کار را روزی 4 بار و هر بار به مدت 5 دقیقه انجام دهید تا علائم از بین بروند. سپس روزی یک بار به مدت طولانی تری این کار را تکرار کنید. در موارد خاص (مثلا وقتی لبه پلک ها عفونت و التهاب شدید دارد) لازم است پماد آنتی بیوتیک مصرف شود، ولی به طور معمول لازم نیست. ضمنا در زمان استفاده از روش شستشوی پلک، بهتر است از مواد آرایشی چشمی استفاده نشود.